روش های مختلفی برای طبقه بندی انواع اسید فسفریک وجود دارد که در اینجا نمونه ای از این طبقه بندی را با هم مرور می نماییم. می توان براساس درصد خلوص، فسفریک اسید را به سه دسته تقسیم نمود و برای هر کدام کاربردهای خاص خود را تعریف نمود
این نوع اسید در تولید شوینده ها، صنعت نساجی، تصفیه پساب و نیز تولید ظروف تفلون کاربرد دارد.
اسید فسفریک خوراکی
این نوع از اسید را می توان از اضافه کردن آب به P2O5 یا از سنگ حاوی فسفات در مجاورت اسید سولفوریک تولید نمود. از کاربردهای فسفریک اسید خوراکی می توان به مصرف آن در تولید روغن نباتی، نوشیدنی های گازدار، خوراک دام و مکمل غذای دام اشاره نمود
اسید فسفریک خام
این اسید از واکنش شیمیایی بین اسید سولفوریک با خاک فسفات حاصل شده و در واحدهای تصفیه به نوع خوراکی و صنعتی تبدیل می شود. لازم به ذکر است بیشترین کاربرد اسید فسفریک خام در تولید کودهای شیمیایی است.
در تقسیم بندی دیگری می توان فسفریک اسید را به نوع آزمایشگاهی با درصد خلوص 55-88%، اسید فسفریک تجاری و اسید فسفریک تکنیکال که در صنایع مختلف به کار می رود و غلظتی در حدود 85% دارد، تقسیم نمود. گفتنی است تفاوت این دسته در ترکیبات اسید فسفریک و درصد خلوص آن است.
موارد استفاده از اسید فسفریک در تصفیه آب
فسفات ها در تصفیه آب آشامیدنی کاربردهای زیادی دارند. از اسید فسفریک برای جلوگیری از واکنش های بعدی بعدی آب های زیرزمینی در معرض آهن و منگنز استفاده می شود که بیشتر به “آب قرمز” (از آهن) و “آب سیاه” (از منگنز) معروف است. وقتی آهن و منگنز در معرض هوا قرار می گیرند، اکسید می شوند و آب را تغییر رنگ می دهند. این مسئله باعث ایجاد لکه های زنگ زدگی آهن، یا لکه های سیاه مایل به قهوه ای از منگنز می شود که در اطراف آبریزهای وان یا لباس های شسته شده وجود دارد.
این ترکیب برای جلوگیری از رسوب مواد معدنی و خوردگی (از pH کم و / یا فلزات غیر مشابه) در سیستم توزیع آب استفاده می شود. این ترکیب می تواند سرب و مس محلول را در آب آشامیدنی مصرف کنندگان را کاهش دهد. شسته شدن لوله ها و وسایل لوله کشی منجر به رسوبات سرب و مس در آب آشامیدنی می شود. فسفات ها به طور قابل توجهی باعث کاهش وجود سرب و مس در آب آشامیدنی می شوند.
نکات ایمنی و مراقبتی
استنشاق: فرد مصدوم را به هوای آزاد منتقل نموده و اگر نیاز بود با مرکز اورژانس تماس حاصل فرمایید.
تماس با پوست: سریعا محل را به مدت نیم ساعت با اب ولرم شستشو دهید و درصورت شدید بودن آسیب دیدگی، مصدوم را به نزدیکترین بیمارستنان انتقال دهید.
تماس چشمی: سریعا چشم را با آب ولرم شسته و اگر لنز در چشم دارید، به هیچ عنوان آن را خارج نکنید.ضروریست که سریعا به مرکز درمان پزشکی، منتقل شوید.
بلع: شخص آسیب دیده باید دهان خود را سریعا با آب شستشو دهد و به بیمارستان منتقل گردد.اگر استفراغ رخ داد، او را به جلو خم کنید و دوباره دهانش را شسنتشو دهید.
فسفریک اسید تنها اسید معدنی است که در مواد خوراکی و غذایی کاربرد دارد. این ماده در آب قابل حل بوده و فرمول شیمیایی آن H3PO4 است.
گرچه نمکهای آن، هنگام استنشاق، تحریک پذیری بسیار کمتری از خود نشان میدهند.
آشنایی با کاربردهای متا بی سولفیت سدیم